خانم دکتر معصومه زحمتشکان مسئول واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشت در خصوص برگزاری همایش سراسری بسیج ملی تغذیه گفت : در این همایش که با حضور رابطین سلامت ، مشاورین سلامت ادارات ، کارکنان معاونت بهداشت و عموم مردم در سالن اداره فرهنگ وارشاد اسلامی فسا برگزار شد ،دکتر مجید نجفی معاون بهداشت دانشگاه ضمن اشاره به شعار اصلاح الگوی مصرف نمک ، قند و چربی گفتند : زمانی که گفته می شود کاری را باید با رویکرد بسیجی انجام داد ، نشان دهنده ی این است که وضعیت به شکل بحران در آمده است و متاسفانه مشکل مصرف نمک ، قند و چربی در کشور ما در وضعیت خوبی قرار ندارد و از متوسط جهانی بیشتر است و طبق آمار در شهرستان فسا ، مرگ و میر ناشی از مشکلات قلبی-عروقی و دیابت نگران کننده است و باید برای رفع این مشکل فرهنگ سازی شود و برای فرهنگ سازی باید از مادران شروع کرد تا انشاءا.. شاهد یک زندگی سالم و کاهش مرگ ومیر و بیماریهای ناشی از مصرف زیاد نمک ، قند و چربی ها باشیم .

دکتر سید محمد کاظم صادقی متخصص داخلی اولین سخنران همایش در خصوص اثرات چاقی بر ارگانهای مختلف بدن و خطراتی که برای سلامت انسان ایجاد می کند اظهار داشت : بی تحرکی و مصرف نامناسب غذا از عوامل مهم ایجاد چاقی هستند و چاقی خطر بیماریهای قلبی-عروقی را 2تا 3 برابر و بیماریهای دیابتی را 3 تا 5 برابر افزایش می دهد .

ایشان خاطرنشان کردند : روزانه 300 نفر در کشور بر اثر بیماریهای قلبی - عروقی جان خود را از دست می دهند که طبق آمار وزارت بهداشت 39 درصد مرگ و میرهای کشور را شامل می شود.

در ادامه ، خانم زینب همت دار کارشناس بهبود تغذیه در خصوص میزان مصرف نمک ، قند و انواع چربی ها گفتند : روغن هایی که اسید چرب اشباع و ترانس بالایی دارند برای مصرف های خوراکی مناسب نیستند و با مصرف آنها ، احتمال ابتلا به بیماری چربی خون و بیماریهای قلبی -عروقی افزایش می یابد و روغنهایی برای مصرف مناسب هستند که اسید چرب غیر اشباع بالاتر و ترانس آنها کمتر باشد.

ایشان روغن های گیاهی را به دو دسته مایع و جامد تقسیم کردند و افزودند : روغنهای گیاهی مایع که با فرایند های صنعتی به روغن جامد تبدیل می شوند به علت افزایش میزان اسیدهای چرب ترانس برای سلامتی انسان مضر می باشند و بهتر است برای پخت و پز از روغن های گیاهی  مایع استفاده شود.

کارشناس بهبود تغذیه معاونت بهداشت در خصوص مصرف نمک گفت: در سالهای  اخیر تبلیغات زیادی در شبکه های اجتماعی برای مصرف نمک دریا انجام می شود که این تبلیغات کاملا غیر واقع و هیچ پایه علمی ندارد ، زیرا نمک دریا دارای ناخالصیهای زیادی است و می تواند به سلامت مصرف کنندگان آسیب برساند و بهترین نمکها برای استفاده خوراکی نمکهای تصفیه شده یددار می باشد.

در ادامه همایش ،دکتر هاشم هاشم پور متخصص طب سنتی، درباره توصیه هایی که در طب سنتی در خصوص خوراکی ها و آشامیدنیها شده است گفتند: بهتر است که ما از هر چیزی در جای خودش و به صورت صحیح استفاده کنیم . ولی متاسفانه امروزه می بینیم که برخی افراد بخاطر فروش محصولات خود ،توصیه هایی را به نام طب سنتی به مردم ارائه می دهند که نه با مبانی طب سنتی نه با طب جدید هم خوانی ندارد به عنوان مثال می توان به تبلیغاتی که در مورد فواید نمک دریا صورت می گیرد، اشاره کرد که بسیاری از مردم نیز به آن معتقد شده اند ،ولی باید گفت : در منابع طب سنتی نمک دریا را بدترین نمک برای مصرف خوراکی بر شمرده اند و جای سوال و تاسف است که چنین تبلیغاتی با نام طب سنتی در حال انجام است .

طب سنتی در قبال نمک نیز مثل هر ماده غذایی دیگری نظراتی دارد و منافع زیادی برای آن بر شمرده است و در خصوص مضرات آن برای برخی مزاجها نیز صحبت کرده است و باید به این نکته توجه شود که در طب جدید نیز برعدم مصرف نمک توصیه نشده است و بر کنترل مصرف آن تاکید شده است و این در خصوص همه ی مواد غذایی صادق است.

دکتر هاشم پور برای در امان ماند از تاثیرات زیانبار نمک توصیه کرد : بهتر است از نمک تصفیه شده یددار استفاده کنیم ولی این استفاده کاملا کنترل شده باشد و استفاده از نمک دریا به علت خشک شدن دریاچه ها و تغلیظ آلودگی های صنعتی در نمک بر جای مانده از آنها  ، تاثیر زیانباری بر سلامت انسان خواهد داشت.

ایشان در خصوص استفاده از  روغن  کنجد و زیتون گفتند : روغن کنجد بیشتر برای افراد زیر 30 سال توصیه می شود و برای استفاده همه افراد با سنین مختلف بهتر است از روغن زیتون در غذا استفاده کنیم .

چربی های حیوانی نیز می توانند در سبد غذایی ما قرار بگیرند و این چربی ها به چند صورت می توانند مورد استفاده قرار گیرند ، یکی از این راه ها که کمتر به آن توجه میشود، هنگامی است که ما از شیر ، دوغ یا ماست استفاده می کنیم و چربی های حیوانی را دریافت می کنیم ولی باید در این موارد نیز اعتدال را رعایت کرد و از محصولات لبنی کم چرب استفاده شود.

ایشان بهترین روغن حیوانی برای استفاده را روغن کرمانشاهی که در طب سنتی از آن با عنوان سمن گوسفندی یا گاوی نام برده شده است و به صورت محدود می توان درتهیه برخی از غذاها مثل برنج استفاده کرد ،ولی استفاده از چربیهای حیوانی که در طب سنتی با نام  پیه شناخته می شوند چیزی است که برای مصرف عمومی و سلامت جامعه مضر است و در طب سنتی نیز فقط برای برخی افراد مجاز شمرده شده است.