بااجرای طرح تحول نظام بهداشتی مبتنی بر پزشک خانواده شهری و ایجاد مراکز سلامت جامعه و برخورداری از خدمات ارجاع برای جمعیت تحت پوشش، در خصوص استقرار کارشناس سلامت روان در مراکز سلامت جامعه، شرح وظايف کارشناس سلامت روان در تیم سلامت برای ارائه خدمات نظام مند به مراجعین به شرح زیر می باشد:

شرح وظايف کارشناس سلامت روان در تیم سلامت

1. شناسايي محيط جغرافيايي محل خدمت
  2. شناسايي جمعيت تحت پوشش از نظر تعداد نفرات به تفکيک سن و جنس
  3. انجام مطالعات میدانی و شناسايي عوامل و مشکلات اثرگذار بر سلامت روانی در منطقه ( مانند مصرف دخانیات، سوء مصرف مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی، خشونت خانگی، بیکاری ، میزان سواد و.....)
  4. تدوین برنامه های مداخله ای به منظور کنترل و کاهش عوامل و فاکتورهای شناسایی شده در منطقه
  5. شناسايي جمعیت تحت پوشش از نظر وجود عوامل و مشکلات اثرگذار بر سلامت افراد
  6. انجام برنامه های موجود در بسته خدمت ابلاغی
  7. آموزش های خود مراقبتی در حوزه سلامت رواني، اجتماعي و اعتیاد
  8. آموزش مهارت های فرزندپروری
  9. آموزش مهارت های زندگی
  10. غربالگری تکمیلی در سوء مصرف مواد، مداخله مختصر و پیگیری
  11. خدمات روانی-اجتماعی در درمان سوء مصرف کنندگان مواد
  12. آموزش های روانشناختی کاهش آسیب اعتیاد در مدارس
  13. آموزش­های روانشناختي به بيماران مبتلا به اختلالات روانپزشكي (غيرسايكوز)
  14. آموزش گروهی خانواده بیماران مبتلا به اختلالات سایکوتیک
  15. آموزش گروهی بیماران مبتلا به اختلالات سایکوتیک
  16. ویزیت در منزل بیماران مبتلا به اختلالات سایکوتیک (در صورت لزوم و با همراهی مراقب سلامت مرد)
  17. پیشگیری از خودکشی
  18. مشاوره های عمومی
  19. عضویت در شورای اجتماعی محلات، مشارکت در برنامه های آموزشی فرهنگسرای محله و ..
  20. غربالگري تكميلي سلامت اجتماعی
  21. ارائه حمایت­های روانی اجتماعی به بزرگسالان
  22. ارائه حمایت­های روانی اجتماعی به کودکان
  23. نظارت مستقیم هفتگی بر بر عملکرد مراقبین سلامت در زمینه فعالیتهای مرتبط با سلامت روان در پایگاه های سلامت تحت پوشش
  24. قبول ارجاعات از مراقبین سلامت در پایگاه­های سلامت تحت پوشش و ارائه پس خوراند
  25. ارجاع موارد براساس بسته خدمت به پزشک مرکز
  26. همکاری با سازمان­های مردم نهاد و خیریه و بهزیستی برای کمک به نیازمندان و ایجاد اشتغال

منبع: مرکز مدیریت شبکه نسخه 3 دی ماه 1394 - برنامه تامین و گسترش مراقبت های اولیه سلامت از طریق تقویت شبکه بهداشت و درمان در مناطق شهری