نقطه‌ي شروع طلايي براي سالم زيستن1000 روز اول زندگي يعني از شروع بارداري تا پايان 2 سالگي ( 270 روز بارداري و 730 روز اول عمر) است؛ دوره‌اي كه كودكان بيش‌ترين تأثيرپذيري را از محرك‌هاي محيط اطراف خود دارند كه آن‌ها را در بزرگسالي در معرض بيماري‌هاي مربوط به چاقي مفرط، ديابت يا فشارخون بالا قرار مي‌دهد. تغذيه 1000 روز اول سرنوشت‌ساز است و به طور مستقيم روي سلامتي در بزرگسالي و پيري تأثير خواهد گذاشت و براي پيشگيري از مشكلات آينده ضروري است. امروزه مشخص شده است مرگ‌ ومير ناشي از بيماري عروق كرونري در سن بزرگسالي با وزن نوزاد متولد شده و تغذيه‌ي او در دو سال اول ارتباط دارد و اين امر نشانگر اهميت تغذيه سالم مادر و مراقبتهاي دوران بارداري و شيردهي و حتي قبل از آن ، بارداري است. به عقيده‌ي محققان در اين دوره‌ي حياتي، محيط‌زيست در معناي تغذيه‌اي، اكولوژيكي، رواني - عاطفي، اجتماعي - اقتصادي رد پاي خود را روي ژن‌ها بر جا مي‌گذارد. بر اساس منابع علمي جهان خانواده‌ها بايد روي كودكي فرزندان شان سرمايه‌گذاري كنند و بدانند كه بيشترين تاثيرات در روند رشد يك فرد در كودكي او تعيين مي‌شود.

چند نكته ضروري در حوزه رشد حائز اهميت است از جمله : تكامل در دوران كودكي؛ كه اين تكامل هم به كودك و هم به مادر باز مي گردد. تكامل دوران كودكي در رشد يك كودك تاثير بسيار زيادي دارد. با اهتمام ويژه به اين دوران يعني از دوره لقاح تا پايان دو سالگي كه1000 روز طلايي نام دارد ، مي توان خيلي از مشکلاتی كه در آينده ،كودك را درگير مي كند، از میان برداشت.

60 درصد رشد مغز تا پايان يك سالگي و 70 درصد آن تا دو سالگي انجام مي شود و به ترتيب 80 درصد رشد مغز تا سن سه سالگي و 98 تا 100 درصد رشد مغز تا پايان هشت سالگي مي باشد و اين نشان دهنده اهميت دوران طلايي است.

دانشمندان، متخصصين اقتصاد و بهداشت توافق دارند كه ارتقا تغذيه در طول 1000 روز طلايي عمر يكي از بهترين سرمايه گذاري ها يي است كه مي توان انجام داد. در واقع هر دلار هزينه شده جهت ارتقا تغذيه طي 1000 روز طلايي منجر به برگشت 48 دلار در بهبود سلامت و بهره وري و قابليت توليد بيشتر مي شود. در واقع 1000 روز طلايي روزنه بي نظير فرصت ها براي ساخت آينده سالمتر و شكوفايي بيشتر آينده است.

متاسفانه ميزان سرمايه گذاري در هزار روز طلايي نسبت به نوجواني و خردسالي كمتر است و مورد غفلت واقع مي شود. انتخاب "شعار 1000 روز طلایی ، مهر مادر ، شیر مادر" در هفته جهاني شيرمادر انشاالله نقطه شروع بسيج همگاني براي افزايش آگاهي ها ، ارتقا كيفيت مراقبتهاي مادر و كودك در اين دوره و سرمايه گذاري در اين خصوص خواهد بود.

گرد آورنده : سحر کرم نژاد مسئول واحد بهداشت خانواده معاونت بهداشت