آسم ، علائم آن و راه های درمان:

بیماری آسم (Asthma) نوعی از بیماریهای ریه است که بر مسیر جریان هوا که وظیفه آن حمل هوا به داخل ریه است تاثیر می گذارد و باعث تورم این مسیر شده، مخاط این ناحیه را افزایش می دهد و تنفس فرد مبتلا را سخت نموده و وی را دچار تنگی نفس، خس خس سینه و سرفه می کند.

در بعضی از افراد آسم فقط ناراحتی مختصری را ایجاد می کند در حالیکه در بعضی دیگر این بیماری شدید بوده و آنها را دچار مشکلات جدی و همچنین حملات شدید آسم می نماید. این بیماری را می توان کنترل و از شدت آن کاست.

حمله آسمی چیست؟

حمله آسمی یا asthma attack زمانی است که شدت بیماری آسم بیشتر از همیشه شده است. این حملات ناگهانی و با شدت های متفاوت، ممکن است رخ دهند. در هنگام این حملات:

1. عضلات دور مسیر جریان هوا(نای) سفت شده و باعث تنگ شدن این مسیر می شوند.
  2. در نتیجه مرحله ۱ هوای کم تری در مسیرهای هوایی جریان پیدا می کند.
  3. التهاب مسیرهای جریان هوا افزایش یافته و باعث تنگ شدن بیشتر این مسیر می گردد.
  4. مخاط بیشتری در مسیرهای هوایی ترشح شده، این مسیرها را بیش از پیش تنگ تر می کند.

در نتیجه این حمله تنفس فرد بسیار سخت شده و یا در بعضی از موارد مسیر هوایی کاملا بسته می شود. مراقبت و رسیدگی فوری در هنگام حملات آسمی لازم می باشد.

علایم آسم

علایم و نشانه های بیماری آسم هم از نظر شدت و هم از نظر شکل علایم در بین افراد متفاوت است. ممکن است شما فقط در هنگام ورزش دچار حملات آسمی شده و یا همیشه در خطر این حملات باشید. علایم و نشانه های بیماری و حملات آسم شامل:

• تنگی نفس
  • مشکل در خوابیدن بدلیل تنگی نفس، سرفه و یا خس خس
  • صدای سوت یا خس خس هنگام بیرون دادن هوا (بازدم)
  • حملات سرفه و خس خس که در هنگام سرماخوردگی، آنفلوانزا و بوسیله ویروس های تنفسی شدید تر می شوند

حملات شدید آسم می تواند زندگی فرد را تهدید کند، قبل از دچار شدن به این حملات با پزشکتان برای کنترل و مدیریت این حملات صحبت کرده و هنگام خطر شدید سریعا با اورژانس(115) تماس بگیرید.

دلایل آسم و حملات آسمی

هنوز معلوم نیست که چرا بعضی از افراد دچار آسم شده و بعضی دیگر به این مشکل مبتلا نمی شوند، دانشمندان حدث می زنند ترکیبی از عوامل محیطی و وراثتی عامل این بیماری باشند. عواملی که ممکن است بتوانند باعث ابتلا به آسم و حملات آسمی شوند، شامل:

• مواد آلرژی زای موجود در هوا
  • عفونت های تنفسی از قبیل سرماخوردگی و …
  • هوای سرد
  • هوای آلوده و پر دود
  • ناراحتی های روحی و استرس
  • مواد نگهدارنده موجود در بعضی از غذاها
  • بیماری ریفلاکس معده و مری

درمان های خانگی برای آسم

هرچند بیشتر افراد مبتلا به آسم برای درمان و کاهش شدت بیماری از دارو استفاده می کنند، اما می شود در کنار مصرف این دارو ها با رعایت موارد زیر نیز بیماری آسم را بهبود بخشید. این موارد شامل:

• از دستگاههای تسویه هوا در خانه و محل کار خود استفاده کرده و همچنین برای جلوگیری از ورود هوای آلوده درز پنجره ها را بخوبی بپوشانید.
  • وسایل خانه و محل کار خود را همیشه گردگیری کرده و از آلوده شدن آنها جلوگیری کنید.
  • رطوبت هوا را متعادل کرده و در صورتیکه در مکان هایی مرطوب و نمناک زندگی می کنید با پزشکتان در اینباره صحبت نمایید.
  • نواحی مختلف همچون حمام، دستشویی و آشپزخانه را از وجود قارچ ها و باکتری پاک نمایید و همچنین برای حفظ پاکیزگی محل زندگی حداقل در هفته یکبار خانه تان را تمیز نمایید.
  • اگر هوای بیرون از خانه سرد بود با شال یا ماسک بینی و دهان خود را بپوشانید.

همچنین موارد زیر را بیاد داشته باشید:

• ابتلا به آسم به این معنا نیست که فرد نمی توانید ورزش نمایید، ورزش آرام و معتدل با مشورت پزشک می تواند به فرد کمک نماید.
  • در صورتیکه چاق هستید بدنبال راههای برای کاهش وزن بوده و همچنین اگر وزنی متعادل دارید، برای حفظ وزن و تناسب اندامتان تلاش نمایید.
  • یک رژیم غذایی سالم را دنبال کرده و طیف گسترده ای میوه و سبزیجات مصرف نمایید. رژیم غذایی مناسب باعث تقویت ریه ها می شود.
  • اگر مبتلا به بیماری رفلاکس معده و مری هستیدبا کنترل خطر ابتلا به آسم را کاهش دهید

گردآورنده : عبدا.. عزیزی کارشناس ارشد اپیدمیولوژی