برنامه پیشگیری و کنترل از دیابت و فشار خون بالا در شهرستان فسا

توسعه پدیده شهرنشینی، تغییر الگوی غذایی و کاهش تحرک و فعالیت بدنی مناسب، شرایط مساعدی را برای افزایش میزان قند خون و ابتلاء به بیماری دیابت پدیدآورده است. جهت شناساندن و افزایش سطح آگاهی در زمینه بیماری دیابت، روز 23 آبان به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. هدف از نام‌گذاری اين روز شناخت بيشتر بيماری ديابت در جهان و را‌ه‌های پيشگيری و درمان آن بيان شده است. .

مهندس عبداله رئیسی مسئول واحد مبارزه با بیماری ها  گفت: دیابت فقط یک بیماری محسوب نمی شود بلکه شبکه در هم پیچیدهای از عوامل خطر زای محیطی و ژنتیک با پاتوفیزیولوژی های مختلف است  که به دلیل همراهی با سایر بیماری ها  مانند بیماری های قلبی- عروقی، کلیوی ، چشمی و معلولیت ها  به شدت هزینه بر و ناتوان کننده است و باعث کاهش امید به زندگی می شود. ایشان افزودند: از سال 1383تا کنون دو دوره برنامه غربالگری دیابت در مناطق روستایی انجام شده است ،دوره سوم برنامه  نیز در بزودی در سطح شهرستان و ابتدا در روستاها و سپس در سطح شهر با هدف غربالگری دیابت و فشار خون  بالا در افراد بالای 30 آغاز خواهد شد.ضمن اینکه برنامه غربالگری دیابت و فشار خون بالا  در استان فارس و شهرستان فسا با اجرای پزشک خانواده منطبق و هماهنگ می باشد. انتظار می رود با اجرای برنامه غربالگری حداقل 5% جمعیت بالای 30 سال مبتلا به دیابت  شناسایی شوند و تحت مراقبت پزشکان خانواده خود قرار گیرند.

مهندس حجت اله ستوده کارشناس برنامه دیابت از آمادگی کامل واحد های بهداشتی روستایی جهت اجرای غربالگری در روستاها خبر دادو گفت ضمن گرد آوری اطلاعات جمعیتی و برنامه ریزی، هماهنگی لازم جهت اجرای برنامه غربالگری فراهم شده است. سمینار آموزشی- توجیهی جهت تمامی بهورزان و کاردان های مراکز بهداشتی و درمانی نیز برگزار شده است. در در این دوره  غربالگری اطلاعات جمع آوری شده در سامانه الکترونیکی دیابت وارد و سپس این سوابق در پرونده الکترونیک خانوارها ثبت خواهد شد .

امسال این روز با روز عاشورای حسینی تقارن یافته است. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با همکاری سازمان های وابسته و سازمان های مردم نهاد در نظر دارد با توجه به اهمیت دیابت و گسترش روز افزون آن، این رویداد را در یک هفته از تاریخ 27 آبان ماه تا سوم آذرماه به عنوان هفته ملی دیابت بطور سراسری در کشور برگزار نماید.
 عناوین روزهای این هفته به شرح زیر می باشد:
1- روز اول: دوشنبه 1392/08/27، دیابت و سازمان های مردم نهاد(شعار این روز: توانمند سازی جامعه در کنترل بیماری).
2- روز دوم: سه شنبه 1392/08/28، دیابت و شهرداری ها(شعار این روز: تغییر شیوه زندگی و ورزش همگانی)
3- روز سوم: چهارشنبه 1392/08/29، دیابت و همکاری های بین بخشی (شعار این روز: نقش آموزش در کاهش عوارض و بیماری های ناشی از دیابت).
4- روز چهارم: پنجشنبه 1392/08/30، دیابت و رسانه ها(شعار این روز: افزایش آگاهی های عمومی و تغییر رفتار)
5- روز پنجم: جمعه 1392/09/01، دیابت و ائمه جمعه(شعار این روز: نقش دین در ارتقای سلامت روانی بیماران دیابتی).
6- روز ششم: شنبه 1392/09/02، دیابت و مراکز آموزشی فرهنگی(شعار این روز: آموزش برای پیشگیری)
7- روز هفتم: یکشنبه 1392/08/03، دیابت و مشارکت های مردمی(شعار این روز: مسئولیت همگانی در تغییررفتار
).