همایش يك روزه با موضوع پيشگيري و كنترل بيماري فنيل كتونوري(pku ) و كم كاري تيروئيد نوزادان در روز چهارشنبه مورخ 7/12/92 در سالن بعثت دانشگاه علوم پزشكي برگزار فسا شد. در اين کارگاه تعداد 150 نفر از: بهورزان خانه هاي بهداشت  و همچنین ماما ها پزشک خانواده  ، كاردان ها و كارشناسان  شاغل در مراكز بهداشتي درماني روستايي حضور داشتند.

خانم راستباف سر پرست واحد مبارزه با بیماریهای غیر واگیر گفت : هدف از برگزاری این کارگاه ،که با دعوت از دواستاد متخصص اطفال وهمچنین كارشناس تغذیه استانیpku برگزار شد، آشنایی هر چه بیشتر همکاران با پيشگيري و كنترل بيماري فنيل كتونوري و بازآموزی كم كاري  تيروئيد نوزادان بود ومهمتر اینکه اهميت غربالگري به موقع نوزادان در 5-3روز بعد از تولد را دریابیم. تا نوزادان مبتلا هر چه سریعتر تشخیص داده شده وتحت درمان قرار گیرند.

دكتر نيكفرمتخصص اطفال و عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: بیماری PKU یک بیماری ژنتیکی متابولیکی است که تظاهرات اصلی آن  عقب ماندگی شدید  ذهنی ، پر فعالیتی همراه با تحرکات بی هدف و تشنج می باشد.اغلب این بیماران به حدی دچار عقب ماندگی  می شوند که نیاز به مراقبت 24 ساعته یا نگهداری تمام وقت در آسایشگاه دارند.

خانم خاوريان  كارشناس تغذيه pku بيمارستان منتخب استان  نیز گفت :در بیماران فنیل کتونوریا رعايت چند مورد بايد مدنظر قرار گيرد:
- استفاده از شيرهاي مخصوص كه فاقد فنيل آلانين است، نظير لوفنلاك، آنولوگ
PKU-2 ،PKU-1 ،XP
- استفاده از مواد پروتئيني جانشين كه فاقد فنيل آلانين هستند و غذاهاي مخصوص با فنيل آلانين كم.
- شناسايي و مصرف غذاهاي طبيعي كم پروتئين ، مثل نشاسته، ميوه ها و بعضي سبزي ها. در اين رژيم، مصرف غذاهاي غني از پروتئين، مثل شير و لبنيات، انواع گوشت، تخم مرغ، مغزها، حبوبات و برخي از سبزي ها محدود مي گردد.

دكتر هدایت  متخصص نوزادان، فوق تخصص غدد و متابوليك و عضو هیئت علمی دانشگاه گفت : کم کاری مادرزادی تیروئید شایعترین علت قابل درمان عقب ماندگی ذهنی می باشد. هیپوتیروئیدی در اثر نقص در تولید هورمون تیروئید یا نقص در فعالیت و عملکرد گیرنده هورمون تیروئید ایجاد می شود.