آقای مهندس عبداله رییسی مسئول واحد مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشتی در این زمینه گفت: ایدز یک بیماری عفونی واگیر دار است که باعث ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن شده و مقاومت بدن را روز به روز کاهش می دهد، تا حدی که حتی میکروب های ضعیف فرصت پیدا می کنند که بدن را به شدت بیمار کنند. ویروس این بیماری در خون وترشحات جنسی بیماروجود دارد. این بیماری با رفتار های پنهان انسان در ارتباط است. ایدز علاوه بر بیماری عفونی یک بیماری رفتاری می باشد.

ایشان با توجه به اینکه گاهی اوقات درخواست هایی از طرف شهروندان و حتی مسئولین مبنی بر اجباری شدن آزمایش اچ آی وی (ایدز) قبل از ازدواج مطرح می شود،گفت: انجام این آزمایش بصورت اجباری جهت زوجین قبل از ازدواج از لحاظ علمی اعتبار ندارد و از لحاظ اخلاقی نیز صحیح نمی باشد.وی توضیحات خود را در این زمینه به شرح زیر بیان نمود.

بیماری ایدز یک دوره ی نهفتگی یا پنجره دارد. از زمان ورود ویروس به بدن تا زمانی که ویروس در خون تشخیص داده می شود را دوره پنجره می گویند. این دوره حداقل2 هفته و حداکثر 3 ماه طول خواهد کشید.در این مدت با انجام آزمایش، بیماری تشخیص داده نمی ‌شود، در مرحله نهفتگی،علی رغم اینکه فرد آلوده و آلوده‌‌كننده است، ولي نتيجه آزمايش او به‌ طور كاذب، منفي مي‌‌شود. بنابراين داشتن يك تست اولیه منفي به معناي آلوده نبودن شخص به ويروس ایدز نيست. بنابراین در صورت منفی شدن اولین آزمایش در فرد با رفتار پرخطر، نیاز به آزمایش دوم با فاصله زمانی حداقل 3 ماه می باشد، به شرط اینکه فرد آزمایش دهنده در این مدت هیچ گونه رفتار پُرخطری نداشته باشد.نکته مهم این که هیچ تضمینی وجود ندارد، که فرد در این مدت شرایط فوق را رعایت نماید. رفتار پرخطر به معنای تماس جنسی بدون کاندوم و اعتیاد تزریقی با سرنگ مشترک می باشد.

برای تشخیص قطعی اچ آی وی/ ایدز، نیاز به انجام چند مرحله آزمایش در آزمایشگاه مرتبط با مرکز مشاوره بیماری های رفتاری می باشد، زیرا این آزمایش بسیار حساس بوده و همچنین موارد مثبت و منفی كاذب نیز دارد.می بایست تا حصول اطمینان از نتیجه قطعی(مثبت شدن تمامی آزمایشات )، فرد داوطلب آزمایش با مرکز مشاوره در ارتباط باشد.

اگر هدف از انجام آزمایش اجباری اچ آی وی قبل از ازدواج ، جلوگیری از ازدواج فرد اچ آی وی مثبت باشد، این اقدام به معنای محروم کردن فرد از رابطه جنسی نیست. زیرا امکان برقراری رابطه جنسی خارج از چهار چوب ازدواج با شرکاء متعدد وجود دارد که منجر به افزایش انتقال ویروس اچ آی وی در جامعه می گردد.

طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت ،آزمایش اچ آی وی اصول خاصی دارد. دو اصل مهم آن محرمانه و داوطلبانه بودن است،در صورتی که این آزمایش قبل از ازدواج اجباری شود این دو اصل ازبین خواهد رفت.

چه بايد كرد؟

آقای مهندس حجت اله ستوده کارشناس بیماری ایدز این معاونت توصیه کرد: افرادی که سابقه رفتارهای پرخطر از جمله رفتارجنسی محافظت نشده (بدون کاندوم) و اعتیاد تزریقی با سرنگ مشترک دارند، برای کسب آگاهی بیشتر، پیگیری و آزمایش، به مرکز مشاوره بیماری های رفتاری مراجعه کنند.در این مرکز خدمات بصورت داوطلبانه، محرمانه و رایگان انجام می گردد.

زوج‌هايي كه تمايل به انجام آزمایش اچ آی وی دارند نیز، مي‌توانند به این مرکز مراجعه کنند. اگر نیاز باشد از آن ها آزمایش به عمل ِمی آید.بهتر است زوجين با رضايت و تفاهم كامل و قبل از ازدواج براي انجام اين آزمایش اقدام كنند.

ایشان افزودند: ما باید سطح آموزش همگانی را به‌ حدی برسانیم كه افراد با سابقه رفتارهای پرخطر داوطلبانه برای آزمایش ایدز مراجعه كنند.

مرکز مشاوره بیماری های رفتاری: فسا خیابان امام خمینی(ره)،مرکز بهداشتی درمانی شماره 1 تلفن:53356800