بيش از سه دهه از شناخت ويروس اچ اي وي و بيماري ايدز مي گذرد . آثار سوء اقتصادي ، اجتماعي و بهداشتي ايدز بر جوامع بشري و به خصوص اثر بر سلامت انسان باعث شده است تا ايدز مورد توجه دانشمندان قرار گيرد امروزه پيشرفت هاي زيادي در عرصه تشخيص و درمان اين بيماري خاص شده است . مطالعه متن زير كمك مي كند تا ضمن آشنايي با كليات ايدز ، با بخشي از خدمات ارائه شده در كشور در مقابل اين بيماري آشنا شويم .

ايدز چيست ؟
ايدز مرحله نهايي بيماري است كه توسط ويروسي بنام اچ اي وي ( ويروس ايمني انساني ) ايجاد مي شود. اين ويروس به سلولهاي دفاعي بدن حمله كرده ، به تدريج قدرت دفاعي بدن را ضعيف مي كند . به طوري كه فرد به انواع عفونتها و سرطان ها مبتلا شده و در نهايت از پاي در مي آيد از زمان ورود اچ اي وي به بدن تا شروع بيماري ايدز ممكن است بيش از 10 سال طول بكشد در اين مدت فرد ظاهر سالم داشته و مي تواند به كار و فعاليت ادامه دهد ولي احتمال انتقال ويروس به ديگران وجود دارد .

اچ اي وي چگونه وارد بدن مي شود ؟
راه هاي انتقال اچ اي و.ي عبارتند از :
تماس جنسي بدون استفاده از كاندوم با فرد مبتلا
استفاده مشترك از وسايل تزريق و يا ساير ابزار تيز و برنده مثل تيغ و سوزن خالكوبي
دريافت خون و فراورده هاي خوني آلوده
انتقال از مادر مبتلا به نوزاد طي بارداري ، زايمان و شير دهي
اچ اي وي از طريق تماسهاي معمولي مثل دست دادن ، در آغوش گرفتن ، روبوسي كردن ، عطسه و سرفه ، استفاده از ظروف و وسايل غذا خوري مشترك ، استفاده از استخر ، توالت و حمام مشترك و نيش حشرات منتقل نمي شود . پس نيازي نيست تا مبتلايان را از ساير افراد جدا كرده و يا از زندگي اجتماعي محروم كنيم .
كاندوم مهم ترين وسيله پيشگيري از انتقال اچ اي وي از طريق جنسي است

چگونه از خود در برابر اچ اي وي محافظت کنیم
. راه هاي پيشگيري از ابتلاي به آن عبارتند از :
ایدز خاص افراد یا گروههای خاصی از جمعیت نیست و هر فردی در هر سنی میتواند به آن مبتلا شود اگر از خود در برببر اچآی وی مفظت نکند.راههای پیشگیری از ابتلای به آن عبارتند از:
خويشتن داري در زمان تجرد
وفاداري به همسر
استفاده از كاندوم در تماس جنسي با افراد مبتلا و افراد در معرض خطر ابتلا
پرهيز از استفاده از وسايل تيز و برنده مشترك مثل وسايل تزريق ، تيغ اصلاح ، سوزن خالكوبي
پيشگيري از ابتلاي نوزاد به اچ اي وي با مصرف داروهاي ضد ويروس در طي دوران بارداري به همراه ساير مراقبتهاي لازم براي مادران مبتلا
مواد مخدر ، الكل و شيشه ، قدرت تصميم گيذي را مختل نموده و فرد را در معرض خطر رابطه جنسي محافظت نشده قرار مي دهد .

اچ اي وي چگونه تشخيص داده مي شود ؟
انجام آزمايش اچ اي وي به جز در موارد اهداي خون و اهداي عضو اجباري نيست و فرد بايد با رضايت اقدام به آزمايش نمايد توصيه مي شود تا قبل و بعد از آزمايش فرد تحت مشاوره قرار گيرد مشاوره براي افزايش آگاهي ، كمك به ايجاد رفتارهاي جنسي سالم آماده كردن فرد براي پذيرش نتيجه احتمالي آزمايش و انجام پيگيريهاي بعدي كمك كننده خواهد بود نكته مهم ديگر اينكه از زمان ورود ويروس به بدن تا زمان تشخيص با آزمايش خون ممكن است چند هفته تا چند ماه طول بكشد كه به اين مدت دوره پنجره گفته مي شود. در اين زمان با وجود منفي بودن آزمايش امكان انتقال ويروس وجود دارد. با توجه به پيچيدگي هاي تفسير نتيجه آزمايش چه مثبت باشد و چه منفي همراه با مشاوره به فرد اعلام شود.
مشاوره و آزمايش اچ آي وي هم در پيشگيري از ابتلا و هم در مراقبت و درمان موثرتر اهميت دارد.

چه خدماتي در رابطه با اچ آي وي در كشور وجود دارد؟
با وجود آنكه در حال حاضر درمان قطعي كه ويروس را از بين ببرد وجود ندارد اما درمانهاي موجود مي توانند بيماري را تحت كنترل درآورده و باعث بهتر شدن كيفيت زندگي افراد مبتلا شوند.
به علاوه مصرف داروي ضدويروس ايدز توسط مادر مبتلا در دوران بارداري و زايمان خطر انتقال به ويروس به نوزاد را كاهش مي دهد.
از اين رو توصيه مي شود افرادي كه سابقه رفتارهاي پرخطر دارند با انجام به موقع آزمايش اچ آي وي هرچه سريعتر از وضعيت ابتلاي خود به اچ آي وي مطلع شوند تا بتوانند از خدمات درماني و مراقبتي مناسب در مراكز مشاوره بيماريهاي رفتاري در سراسر كشور بهره مند شوند. امكان انجام مشاوره و آزمايش محرمانه و رايگان اچ آي وي و نيز دسترسي به داروهاي ضدويروس ايدز به صورت رايگان براي تمام بيماران نيازمند در مراكز مشاوره بيماريهاي رفتاري در سراسر كشور فراهم مي باشد.
اگر مشكوك به ابتلاي خود يا همسرتان هستيد و يا نياز داريد در خصوص ايدز اطلاعات بيشتري كسب نماييد مي توانيد به نزديكترين مركز مشاوره بيماريهاي رفتاري محل سكونت خود مراجعه كنيد.
در اين مراكز كليه خدمات شامل آموزش مشاوره و آزمايش اچ آي وي و وسايل پيشگيري از انتقال بيماري به صورت رايگان و با حفظ رازداري ارائه مي شود. مراكز مشاوره بيماريهاي رفتاري تحت نظارت دانشگاههاي علوم پزشكي در سراسر كشور فعاليت مي نمايند.
آدرس و شماره تلفن مركز مشاوره بيماريهاي رفتاري : فسا، خيابان امام خميني ، مركز بهداشتي درماني شماره 1 ، 53356800
مركز مشاوره بيماريهاي رفتاري پاسخگوي شماست
ستاد پيشگيري و كنترل بيماري ايدز شهرستان فسا
معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي فسا با همكاري