دانستنی های عفونت پنوموکوکی و برنامه ایمن سازی کودکان با واکسن پنوموکوک
باکتری پنوموکوک مهمترین عامل عفونت های مهاجم باکتریال در کودکان محسوب می شود و طیف گسترده ای از بیماری ها را در بر می گیرد.
طیف گسترده بیماری ها با عامل باکتری پنوموکوک شامل سینوزیت ( التهاب در بافت پوششی سینوسها ) ، مننژیت (عفونت پرده های مغز) ، عفونت گوش میانی ، پنومونی (سینه پهلو یا ذات الریه) و عفونت خون می باشد ، ممکن است منجر به بستری شدن کودک در بیمارستان ، ایجاد عوارض در کودک یا مرگ شود.
عفونت پنوموکوکی از طریق قطرات تنفسی حین صحبت کردن و تماس نزدیک بین افراد منتقل و بیماری از طریق فرد بیمار ، ناقل سالم ( فردی که آلوده به میکروب است و علائم بیماری ندارد) ، همچنین اشیاء آلوده با ترشحات بدن قابل انتشار است.
کودکان زیر 5 سال و به خصوص زیر 2 سال ، نوزادان ، کودکان مبتلا به نقص سیستم ایمنی ، سوء تغذیه ، عدم دریافت شیر مادر ، قرار گرفتن در معرض دود سیگار و زندگی در شهرهای صنعتی و پر ازدحام ، بیشتر در معرض ابتلا به عفونت پنوموکوکی هستند.
واکسن پنوموکوک با نام تجاری پنوموسیل و دارای تائیدیه سازمان جهانی بهداشت همانند بسیاری از کشورها در برنامه جاری ایمن سازی کودکان مورد استفاده قرار می گیرد.
این واکسن در سنین دو ، چهار و دوازده ماهگی همزمان با سایر واکسن های همان گروه سنی تزریق می شود.
پس از واکسیناسیون ، تب مختصر، درد ، تورم ، سفتی در محل تزریق ، بی قراری و تحریک پذیری کودک ، شایع است؛ اما جای نگرانی نیست.
در صورت تورم و قرمزی در محل تزریق برای کاهش این عارضه ، از پارچه سرد ، مرطوب و تمیز استفاده شود.
پس از واکسیناسیون ، از استفاده لباس تنگ که موجب فشار آمدن به محل تزریق می شود ، خودداری گردد.
شستن محل تزریق واکسن و استحمام کودک پس از واکسیناسیون منعی ندارد.
خانواده های دارای کودک دو ماهه برای دریافت واکسن بصورت رایگان به مراکز خدمات جامع سلامت شهری ، پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت مراجعه کنند.